Πέμπτη 2 Απριλίου 2009


Το Σάββατο το βράδυ το βιβλιοπωλείο Αμόνι δέχτηκε μια περίεργη και δυσάρεστη επίσκεψη. Κάποιος έγραψε σε έναν από τους πράσινους τοίχους του βιβλιοπωλείο ένα ρατσιστικό σύνθημα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτός ο κάποιος επισκέπτεται τη γειτονιά και βρομίζει τους τοίχους της με σιχαμένα συνθήματα. Από σεξιστικά συνθήματα σε βάρος της Κ. Κούνεβα, μέχρι συνθήματα μίσους ενάντια στους μετανάστες.

Δεν ξέρουμε αν η επίσκεψη αυτή στο Αμόνι έγινε λόγο έλλειψης τοίχων ή επειδή το βιβλιοπωλείο Αμόνι έχει συμμετάσχει στην οργάνωση κινημάτων πόλης μαζί με άλλους πολλούς κατοίκους και γείτονες των Πετραλώνων.

Πιστεύουμε ότι είναι ένας συνδυασμός. Όπως και να έχει είναι μία υπενθύμιση ότι μέσα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης υπάρχει και κάποιος που είναι διατεθειμένος να πιστέψει στο μύθο ότι για όλη την κατάστασή μας δεν φταίνε αυτοί που για δεκαετίες κερδοσκοπούσαν και τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους. Και ότι αυτοί που ευθύνονται είναι οι μετανάστες. Ειδικά σήμερα που δεκάδες μετανάστες πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και να ζητήσουν μια θέση στην πολιτισμένη Ευρώπη, αυτή η τοποθέτηση αποτελεί ύβρις.

Το βιβλιοπωλείο Αμόνι είναι ένα βιβλιοπωλείο ανοιχτό σε καθένα και καθεμία και γι' αυτό έχει πολλούς φίλους και φίλες και θα εξακολουθήσει να οργανώνει ωραία πράγματα μαζί τους στη γειτονιά.

2 σχόλια:

vana είπε...

san na thumizei ekeino to "gia ola ftaiei o alvanos"....Pio akuro sxolio den tha mporous na exei afhsei.

zoro είπε...

Αυτά τα ατομα ειναι λαθος.
Εχουν θεμα με το πως αντιλαμβανονται τον ιδιο τον εαυτο τους, τους αλλους ανθρωπους,την κοινωνια στην οποια ζουν τη ζωη την ιδια.
Ειναι ενας βλαβερος ιος της κοινωνιας που δεν πρεπει να επεκταθει αυτος ο ιος εχει φοβο για τον αλλο ανθρωπο, μοναξια και πολυ ιδιον οφελος.