Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

«Αισχύλου, Πέρσες», από το Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Γράφει η Μαρία Τσαχλή ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
maria.tsahli@fatsimare.net

Το Εθνικό θέατρο σε συνεργασία με τον Dimiter Gotscheff, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γερμανικής σκηνής, «Αισχύλου, Πέρσες», από το Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρουπαρουσιάζουν στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών&Επιδαύρου τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
Ο βουλγαρικής καταγωγής Dimiter Gotscheff διαθέτει στη σύνθεσή του μια ομάδα εκλεκτών Ελλήνων ηθοποιών. Η παράσταση φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen.

Μια οκταετία μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), ο Αισχύλος (πολεμιστής και ο ίδιος) ζωντανεύει τη συντριβή της περσικής αρμάδας –την ύβρη των ισχυρών και τις συνέπειές της– και εξαίρει τη δημοκρατική Αθήνα, μέσα από το θρήνο των ηττημένων.
Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα, τη μοναδική τραγωδία η οποία δεν πραγματεύεται ένα μυθικό επεισόδιο, αλλά ένα ιστορικό γεγονός.
Ο Dimiter Gotscheff είναι ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό από τον «Φιλοκτήτη» του Heiner Müller, παράσταση η οποία φιλοξενήθηκε στην Πάτρα το 2006. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει ξανά τους «Πέρσες», στο Deutsches Theater του Βερολίνου, σε μια λιτή εκδοχή με μικρό αριθμό ηθοποιών, σε μετάφραση του σπουδαίου Χάινερ Μύλλερ.

Με σημείο εκκίνησης αυτό το αφαιρετικό αλλά παράλληλα τόσο ανατρεπτικό κείμενο και με μια ομάδα εξαιρετικών Ελλήνων ηθοποιών, ο Dimiter Gotscheff προσπαθεί να συνεχίσει την αναζήτηση νοημάτων και τη συνέχιση του διαλόγου με το αρχαίο δράμα, αυτή τη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Αισχύλου, Πέρσες», από το Εθνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Dimiter Gotscheff

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Dimiter Gotscheff
Σκηνικά – Κοστούμια: Mark Lammert
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή
Δραματουργική συνεργασία: Έλενα Καρακούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Αζάς

Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου, Αλεξία Καλτσίκη, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Παπανικόλαου, Λαέρτης Βασιλείου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σύρμω Κεκέ, Πρόδρομος Τσινικόρης

Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου
Ημέρες παραστάσεων: 31 Ιουλίου&1 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: 50 ευρώ (διακεκριμένη), 45 ευρώ (Α’), 25 ευρώ(Β’), 15 ευρώ(Άνω διάζωμα, φοιτητικό κ.α.)

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2009
Αν λοιπόν κάποιος φίλος ή φίλη θέλει να δει την παράσταση και διαθέτει όχημα και θέλει παρέα ας το δηλώσει για να κανονίσουμε και με άλλους φίλους που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την παράσταση και δεν διαθέτουν όχημα να πάμε μαζί.
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.
Πιστεύουμε ότι η παράσταση αυτή αξίζει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το είδα στην Επίδαυρο και για πρώτη φορά στη ζωή μου έφυγα πριν το τέλος της παράστασης. Ηταν μια απίστευτη μπούρδα. Διαβάστε και τις γνώμες του κοινού από το site www.athinorama.gr και θα καταλάβετε.