Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

ελάτε να "γνωρίσουμε" τον ΖέμπαλντΤην Τρίτη 29 Ιουνίου στις 8μ.μ. στο μπαρ Βραζιλιάνα θα γίνει παρουσίαση του έργου του Γερμανού λογοτέχνη W. G. SEBALD από τη μεταφράστριά του –γειτόνισσα και μέλος της Πολιτιστικής μας Ομάδας– Ιωάννα Μεϊτάνη.


Η Ιωάννα για τον Ζέμπαλντ

«Ο W. G. Sebald, ένας από τους πιο ιδιαίτερους συγγραφείς της εποχής μας, μεταφράστηκε προσφάτως και στα ελληνικά. Στην παρουσίαση που θα γίνει στις 29/6 θα μιλήσουμε κυρίως για το πρώτο και το τελευταίο βιβλίο του, το Αίσθημα ιλίγγου και τον Άουστερλιτς αντίστοιχα, αλλά και για την εμπειρία της μετάφρασής του στα ελληνικά

Στα έργα του ο Ζέμπαλντ καταπιάνεται με τη μνήμη, ατομική και συλλογική, με την οδύνη που αυτή γεννά, με τους συνειρμούς που δημιουργεί. Συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, ταξιδιωτικές διηγήσεις, ακόμη και φωτογραφικά τεκμήρια με τους βίους και τις εμπειρίες άλλων συγγραφέων ή προσώπων και τα υφαίνει όλα σε έναν αινιγματικό και περίτεχνο καμβά.

Ελάτε να γνωρίσουμε δύο συνταρακτικά βιβλία και ένα συγγραφέα που θα σας συναρπάσει!»


Ο Ζέμπαλντ

Ο Winfried Georg Sebald γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1944 στο Βέρταχ του Άλλγκοϋ, στη νοτιοδυτική Βαυαρία. Ο πατέρας του υπηρέτησε στο χιτλερικό στρατό, διετέλεσε υπό γαλλική αιχμαλωσία, ενώ στη δεύτερη δεκαετία του '50 κατατάχτηκε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις απ' όπου αποστρατεύτηκε το 1971 με το βαθμό του συνταγματάρχη.
Το 1948 η οικογένεια μετακόμισε στην κοντινή κωμόπολη Ζόντχοφεν. Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο του Όμπερσντορφ, το 1963, ο νεαρός Μαξ -όπως προτιμούσε να τον φωνάζουν- σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Φράιμπουργκ. Τις σπουδές του τις ολοκλήρωσε ωστόσο στο Πανεπιστήμιο της πόλης Φριμπούρ, στη γαλλόφωνη Ελβετία, και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ' όπου αποφοίτησε το 1968 με τη διπλωματική του πάνω στο έργο του Carl Sternheim (1878-1942), με τίτλο "Κριτής και θύμα της εποχής του Κάιζερ Βίλχελμ Β΄".

Στα χρόνια που ακολούθησαν δίδαξε γερμανική λογοτεχνία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Ινστιτούτου Γκαίτε στο Μόναχο. Το 1988 ανέλαβε την έδρα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ενώ το 1989 ίδρυσε το Βρετανικό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας βρήκε τραγικό θάνατο στις 14 Δεκεμβρίου 2001, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό.
Ήδη προτού γίνει γνωστός στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό, το λογοτεχνικό του έργο είχε αποκτήσει τεράστια απήχηση στις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ αξιόλογο υπήρξε και το κριτικό του έργο πάνω στην αυστριακή και την ελβετική λογοτεχνία καθώς και πάνω στο σύγχρονο γερμανικό θέατρο.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με το λογοτεχνικό βραβείο του Βερολίνου (1994) και της Βρέμης (2002), το βραβείο Heinrich Boll (1997), το βραβείο Henrich Heine (2000), κ.ά. Επίσης υπήρξε υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας (1996).
Σημαντικότερα έργα του Ζέμπαλντ είναι: "Εκ του φυσικού" ("Νach der Natur", 1988), "Οι ξεριζωμένοι" ("Die Ausgewanderten", 1992), "Οι δακτύλιοι του Κρόνου" ("Die Ringe des Saturn", 1998), "Άουστερλιτς" (2001), "Campo Santo" (2003) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: