Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Προβολή της ταινίας του Ματιέ Κασσοβίτς, "Το μίσος"

Τρίτη 3 Απρίλη, 7μμ στο μπαρ Βραζιλιάνα, πλατεία Μερκούρη Άνω Πετράλωνα

Το Μίσος
Πρωτότυπος Τίτλος: La Haine/Hate
Σκηνοθέτης: Ματιέ Κασοβίτς
Σεναριογράφος: Ματιέ Κασοβίτς
Πρωταγωνιστές: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, Abdel Ahmed Ghili...
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1995
Είδος: Δραματική, Κοινωνική
liopyr
Administrator

Το avatar του χρήστη liopyr
Εγγραφή: 13-01-2008
Μηνύματα: 173

Εμφάνιση έκδοσης για εκτύπωση Αποστολή αυτής της σελίδας μέσω email
Βαθμολογία: (13 votes - 8,08 average)

Η ταινία έχει σημείο αναφοράς το αδιέξοδο και την καθημερινή βία στη ζωή των νέων στο κοινωνικό περιθώριο της γαλλικής πρωτεύουσας. Εικονογραφείται η αντίθεση των νέων αυτών με το λουστραρισμένο πλούσιο κέντρο της «πόλης του φωτός». Η δημιουργία «τρομοκρατών» εκ του μηδενός, μέσα από την αλληλεπίδραση αστυνομικής βίας και κοινωνικού αποκλεισμού στη σύγχρονη Γαλλία.Έχει κερδίσει βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Ματιέ Κασοβίτς μας δείχνει μία άλλη όψη του Παρισιού, όπου πρωταγωνιστούν τρεις νέοι, τριών «χρωμάτων» (λευκός, Αραβας και μαύρος) επί ένα 24ωρο περιφέρονται στο Παρίσι σαν άγρια θηρία. Ο λευκός βάζει το χέρι στην κωλότσεπη και σφίγγει το περίστροφο που έχει κλέψει από κάποιον μπάτσο. Θα σκοτώσει, δεν θα σκοτώσει; Κάθε τόσο σταματάνε και με αγωνία κοιτάνε τα νέα από τηλεοπτικές συσκευές, τοποθετημένες σε βιτρίνες μεγαλοκαταστημάτων. Ενας φίλος τους πεθαίνει στο νοσοκομείο από αδέσποτη αστυνομική σφαίρα. Μόλις εκπνεύσει, η εκδίκηση είναι δεδομένη. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού.«Το μίσος» είναι σκηνοθετημένο στον ρυθμό ωρολογιακής βόμβας ακριβείας. Κάποιος ανώνυμος θεατής, μετά την προβολή στις Κάννες, είπε αυθόρμητα: «"Το μίσος" είναι η "Κομμένη ανάσα" της εποχής μας».

Η ταινία είναι γυρισμένη με ''ελεύθερες κάμερες'', που την κάνουν ακόμα πιο άμεση και ρεαλιστική.
Η ασπρόμαυρη σκηνοθεσία δεν αφήνει περιθώρια σε φωτογραφικά λάθη, ενώ παράλληλα δίνεται ένας πιο δραματικός τόνος.
Φυσικά να μην παραλείψουμε και τις έστω λίγες χιουμοριστικές σκηνές, που δίνουν στον θεατή μία μικρή ευφορία, πριν τον προσγειώσουν απότομα στην καμμένη άσφαλτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: